Passion for mad og vin

Kul- eller gasgrill? Hvilken grill skal man vælge?

Nogen sværger til kulgrill, mens andre mener at gasgrillen er den eneste rigtige måde at grille på. Hvad er forskellen, og kan man ikke bare bruge begge typer?

Der er både holdningsmæssige forskelle og der er praktiske forskelle på de to typer grill. Kulgrillen tager længere tid at starte, den ryger mere, lugter mere og der er mere rengøring og vedligeholdelse, end der er ved en gasgrill. Til gengæld kan kulgrillen noget som gasgrillen har svært ved, nemlig leverer en meget høj temperatur, der kan justeres med spjældet i grillen. En varme der er ideel vil store stege og røgning, samtidig med at kulgrillen også egner sig bedre til langtidsstegning, hvor der bruges rygeflis og tændes langsomt op.

www.grilltips.dk valg af grill

Gasgrillen er hurtig at tænde, temperaturen er nem at styre, den er nem at renholde og den ryger ikke på samme måde som en kulgrill. Hardcore grill entusiaster mener at gasgrill er en ”forkert” måde at grille på, men ved de blindsmagninger som jeg har deltaget i, indtil videre, var det stort set umuligt at smage forskel på kød fra gas- og fra kulgrill. Kulgrillen havde en tendens til at ”branke” kødet en smule mere, mens gasgrillen leveret et lidt tørrer stykke kød, eller var der stort set ingen forskel. Disse to forskelle er noget man kan lære at undgå, så forskellen på gas og kulgrill er vist mere ”religiøs” end den er reel.

Dog har kulgrillen en kæmpe fordel, når det kommer til røgning. Jeg har prøvet at røge i min gasgrill, men det bliver bare ikke det samme. Kulgrillen er absolut den bedste til røgning, da men kan lægge røgeflis eller chunks direkte ned i gløderne, og dermed opnå hurtig røgning, med intens røg og god varme. Også til koldrøgning er kulgrillen bedst, ingen diskussion om dette.

Hvis du er i tvivl om, hvilken type grill du skal vælge, skal du tage følgende ting i betragtning:

Du skal vælge gasgrill hvis….
Hvis du har godt tid når du skal grill, og ikke har noget imod at starte med optænding en halv time før du skal grill. Hvis du ikke har et problem med at grillen ”ryger” lidt (spreder hyggestemning), og hvis du ikke har noget imod at kæle lidt for grillen, med jævnlig rengøring og tømning af askespand. Samtidig skal du vælge kulgrill, hvis du foretrækker at eksperimenterer med røgning af kød og fisk.

Du skal vælge gasgrill hvis…
Du griller ofte og ikke har megen tid til optænding. Hvis du har brug for en grill der er klar med det samme, nem at vedligeholde og nem at rengøre. Gasgrillen er perfekt til den travle børnefamilie der gerne vil grille ofte, men ikke har oceaner af tid at bruge på det.

Pris og kvalitet
uanset hvilken grilltype du vælger, skal du forvente at bruge fra ca. kr. 1500,- og op efter, hvis du vil have en kvalitetsgrill der kan holde i mere end en sæson eller to. Hold øje med dagspressen og tilbudsaviser fra de danske supermarkedskæder og byggemarkeder, der er ALTID tilbud på din foretrukne grill, ét eller andet sted i landet.

Skrevet af: Søren Lyng, www.grilltips.dk

Leave a reply