Passion for mad og vin

Julemad i grill – Når julen skal grilles

Når julen står for døren, skal julemaden også planlægges. Uanset om du skal have and, flæskesteg eller noget helt tredje, er det vigtigt at have styr på grader, kernetemperatur og ikke mindst saucen. Her er gode tips til julemad i grill, med tilhørende sauce.

Jul i grill
Julemad i grillen er både nemt og lækkert – Både and og flæskesteg


And i grill

And er en meget fed fugl, og derfor meget velegnet til grillen. Den kan dog også nemt blive tør, hvis den får for lang tid i grillen, så du skal følge nogle simple grundregler.

  1. Fjern indmad ug dup anden indvendig
  2. Fyld anden med frugt og luk den i begge ender
  3. Prik skindet og krydr med salt og peber
  4. Brug grilltermometer eller stegetermometer
  5. Husk drypbakken, til indmad og vand, så du kan lave sauce bagefter
  6. 40 minutter pr. kg, til en kernetemperatur i brystkødet på 74 grader

Saucen laves af den fond som har samlet sig i drypbakken. Du kan lave mange forskellige typer andesauce, alt efter hvor avanceret det må være. Her er tre forskellige opskrifter på andesauce >>

Flæskesteg i grill
Flæskesteg, ribbensteg eller kamsteg er ligeledes en utroligt populær ret ved julebordet, både juleaften og i dagene efter. En sådan steg kan også nemt blive tør…og sværen blød, hvis man ikke kender grundreglerne.

  1. Rids selv stegen færdig
  2. Gnid med salt og peber (ikke for meget salt)
  3. Brug et grill- eller stegetermometer
  4. Husk en drypbakke
  5. Brun i 10 minutter, og sku herefter ned til 200-220
  6. 35-40 minutter pr. halve kilo eller til en kernetemperatur på 68 grader
  7. Ved 60 grader fjernes drypbakken, og der skrues op (sprød svær)
  8. Ved 68 grader tages stegen af og hviler i 10 minutter

Saucen er verdens nemmeste at lave. Det er en klassisk opbagt sauce med fond fra drypbakken eller en terning. Se opskriften på verdens bedste flæskestegsauce her >>

Retterne til julebordet
Der findes et hav af lækre retter du kan tilberede på grillen, som passer fantastisk til julebordet i juledagene. Hvad med:

– Varmrøget laks
– Grillet and med radicchio salat og granatæble
– Klatkager
– Kyllingesalat deluxe
– Frikadeller på 5 forskellige måder
– Grillet medister
– Porchetta

…og mange flere lækre opskrifter. Se dem alle sammen på grilltips.dk

Leave a reply