Passion for mad og vin

10 gode råd om sikkerhed når du griller

Når der skal grilles, er det vigtigt at sikkerheden er i top. En grill der bruges forkert, kan hurtigt blive farlig, og forvolde store skader. Her er 10 gode råd til korrekt brug af en grill.

grillsikkerhed med grilltips.dk

1. Sæt altid grillen udendørs, på et plant underlag og ikke i nærheden af bygninger, udhuse, budskadser og beplantning som kan antændes hvis noget går galt.

2. Benyt ALDRIG en grill indendørs. Hverken under optænding, mens du griller eller når du er færdig. Kulgrill og engangsgrills udvikler giftig kulilte, der er kendt som “den tavse dræber”. Hvert eneste år dør der mennesker i danmark, pga. en tændt grill indendørs.

3. Når du tænder op i en grillstarter, skal denne stå på et plant, ikke brændbart underlag. Brug grillhandsker eller grydelapper når du skal flytte eller på anden måde håndtere grillstarteren så du ikke brænder dig.

4. Benzin, diesel og sprit er NO GO, når du skal tænde op i grillen. De udvikler dampe, der kan eksplodere ved antænding. Anvend KUN godkendte optændingsblokke og gerne en grillstarter. Væsker som lampeolie eller tændvæske kan godt benyttes hvis du ikke har andet, men det kan give en grim smag til maden, hvis det ikke er brændt helt af, inden du begynder at bruge grillen til mad.

5. Tænd ALDRIG op, hvis dine børn står ved siden. Både kulgrill og gasgrill kan “flamme op”. Hold børnene væk når du tænder op!

6. Hold ALTID børn væk fra grillen når den er tændt. Børnene kan tro at grillen er kold, som den er det meste af tiden (hvor den ikke benhyttes), og pludselig er den brændvarm. Lær dine børn at holde afstand til grillen, og snak med dem om faren ved en varm grill.

7. Når du er færdig med at grille på din kulgrill, kan du lade den brænde helt ud og lad den kæle af, eller hvis du ønsker at benytte kullene igen (rester til ny optænding) lægge låg på og lukke for ventilationen i grillen. Bruger du engangsgrill, skal du hælde en spand vand i grillen når du er færdig med at brugen den.

8. Det er altid en god idé at have en spand vand, en haveslange eller en pulverslukker i nærheden når du griller. Hvis uheldet er ude, vil du være taknemmelig over dette.

9. Hold din grill ren, rens den for madrester og tøm drypbakken. Gamle madrester og fedt kan forårsage pludselig opflamning eller direkte ild i grillen.

10. Hvis uheldet er ude, skal du først standse ulykken så ikke flere personer kan komme til skade, ringe 112, og begynde livredende førstehjælp.

Om brændsår og skader

Her er nogle simple råd, hvis ulykken er ude.

1. Start med at få et hurtigt overblik over ulykken, og sørg for at den ikke eskalerer. Tag dig derefter af ofret eller ofrene, og ring evt. 112

2. Har du fået et mindre brandsær, der ikke kræver lægehjælp, skal såret køles ned med koldt vand i mindst en time. Fyld en salatskål eller en ren spand med koldt vand, og hæld jævnligt nyt, koldt vand i. Brug ikke isterninger, da de kan give frostskader.

3. Har du fået en middelsvær brandskade eller et brændsår, skal såret køles ned med koldt vand hurtigts muligt- og konstant, indtil personen ankommer til lægen eller på sygehuset.

Skrevet af: Søren Lyng – Grilltips.dk

Leave a reply